Verhalen van deelnemers
Een project bij Time 4 Your Future is een ontdekkingsreis van jezelf leren kennen, mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren. Hier lees je de verhalen van deelnemers over hoe zij hun T4YF project hebben ervaren.
Een project bij Time 4 Your Future is een ontdekkingsreis van jezelf leren kennen, mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren. Hier lees je de verhalen van deelnemers over hoe zij hun T4YF project hebben ervaren.
Ik ben in september met mijn 2e leerjaar gestart en ook begonnen met Time 4 Your Future. We zijn gestart met drie trainingen: 1. verbindende communicatie, 2. jezelf presenteren en 3. het geven en ontvangen van constructieve feedback. De leukste training vond ik feedback geven en ontvangen, dit is ook heel belangrijk op elk werkvlak. Maar aan de training jezelf presenteren had ik het meeste. Ik vind het namelijk best moeilijk en spannend om bijvoorbeeld te presenteren voor de klas of naar een sollicitatiegesprek te gaan. Daarom is het juist zo fijn dat Time 4 Your Future hier trainingen in geeft. Je leert er namelijk super veel van.
Voor de rest vind ik het een heel leuk project. Het was voor mij wel even zoeken naar een plek om vrijwilligerswerk te lopen. Maar vanaf het moment dat ik deze heb gevonden, vind ik het superleuk. Ik loop nu vrijwilligerswerk bij het Odensehuis De Linde in Delft. Dit is een tehuis voor mensen met dementie waar ze zelf kunnen beslissen of ze langs willen komen. Het Odensehuis organiseert activiteiten zoals: wandelen langs oude gebouwen in Delft, appeltaart bakken en bijvoorbeeld knutselen. Voor de rest kunnen ze spelletjes spelen, gezellig kletsen en natuurlijk een bak koffie of theedrinken. Zonder Time 4 Your Future zou ik zelf als jongere niet zo snel vrijwilligerswerk gaan doen. Ik ben nu wel heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt, je bezorgt mensen een leuke dag of helpt ze ergens mee, je doet meer werkervaring op en het staat goed op je cv.
Ik heb mijn vrijwilligerswerk gedaan op het Poptahof namens Delft voor Elkaar. Op het Poptahof is er een ontmoetingsplek voor buurtbewoners waar een wijkteam met professionals werkzaam is. Het is goed dat er zulke initiatieven op verschillende niveaus zijn, zo helpen de buurtbewoners elkaar en zijn er ook hulpverleners die de buurtbewoners kunnen ondersteunen en doorverwijzen naar de juiste plaats. Zelf heb ik een mooie combinatie gemaakt van het opbouwen van de ontmoetingsplek met het voeren van gesprekken met buurtbewoners. Ik vond het erg leuk om te doen, ik heb veel geleerd ook en heb veel nieuwe mensen ontmoet. Ik zou T4YF aan andere jongeren adviseren: je gaat een leuke tijd tegemoet, ontmoet nieuwe mensen en leert nieuwe dingen. Het is goed voor je werkdiscipline en het houd je ook fit voor het volgende avontuur dat op je pad komt.
Ik heb de afgelopen maanden enorm veel geleerd. Vooral de training “jezelf presenteren” was heel interessant. Solliciteren is eigenlijk een best lastige gebeurtenis en ik merk dat ik dit als autist nog moeilijker vind. Sociale regels die voor neuro typische mensen vanzelfsprekend zijn, moet ik soms nog leren. Deze cursus heeft me enorm veel geleerd. Mijn vrijwilligerswerk heb ik bij de Delftse Vakantie Activiteiten gedaan, 80 uur in twee weken tijd! Ik heb daar geleerd dat ik best goed met kinderen kan werken en ook hoe ik mijn grenzen kan aangeven. Als je een maatschappelijk bijdrage wil doen, maar niet goed weet hoe je moet beginnen, raad ik T4YF enorm aan! Ze hebben mij enorm goed geholpen met de cursussen en met vrijwilligerswerk zoeken
Via mijn school ben ik bij Time 4 Your Future gekomen. We zijn gestart met drie trainingen. De leukste training vond ik constructieve feedback omdat ik daar het meeste aan heb gehad. Bij deze training heb ik geleerd hoe je feedback kan geven en ontvangen zonder slechte bedoelingen erbij te hebben. Ik vond alle trainingen erg leerzaam en ik denk dat iedereen er wat aan heeft en je kan het op meerdere plekken toepassen.
Na de trainingen ben ik begonnen met mijn 80 uur aan (maatschappelijk) vrijwilligerswerk op meerdere en door mijzelf gekozen plekken. Eén daarvan was bij Geuzenhonk. Ik heb hier met kinderen activiteiten gedaan. Op een gegeven moment was het door de lockdown helaas niet meer mogelijk omdat de locatie moest sluiten.
Om toch aan mijn 80 uur te komen heb ik extra vrijwilligerswerk gezocht. Ik liep ook al stage en ik heb bewust een andere doelgroep dan mijn stage gekozen. Ik ben aan de slag gegaan bij Cardia Ouderenzorg. Als ik dit project niet had gedaan was ik denk ik nooit vrijwilligerswerk gaan doen. Ik heb door dit project meer werkervaring opgedaan en ik heb ook kunnen ervaren hoe het is om met andere doelgroepen te werken. Ik ben er hierdoor achter gekomen dat ik ouderenzorg ook erg leuk vind en ik heb daar nu ook een baan aan overgehouden.
Doordat ik wat vertraging had in mijn traject ben ik met een klasgenoot ook aan de slag gegaan met de Time 4 Your Future podcast. De eerste aflevering is gemaakt door twee vorige deelnemers en wij maken nu de tweede aflevering. Hiermee heb ik extra uren kunnen maken en het was ook erg leerzaam. Ik had nog nooit zoiets gedaan en het is ook uit mijn comfortzone.
Ik raad Time 4 Your Future aan voor andere jongeren omdat het goed op je CV staat, je veel werkervaring kan opdoen en er ook achter kan komen wat je leuk vind om te doen.
In 2022 heb ik tijdens mijn schoolperiode kennis gemaakt met Time 4 Your Future. We kregen interessante masterclasses en kregen vervolgens de opdracht om 80 uur vrijwilligerswerk te doen. Dit vond ik een mooi initiatief aangezien ik dit anders niet uit mijzelf gedaan zou hebben.
Ik ging direct op zoek naar een vrijwilligersplek en kwam uit bij Youz. Youz is een locatie met allerlei afdelingen waar kinderen vanaf 6 t/m 23 jaar klinisch maar ook poliklinisch opgenomen kunnen worden. De kinderen/jongvolwassenen worden vaak intern opgenomen met klachten zoals: trauma, hechting problematiek, ADHD, autisme, depressiviteit en suïcidaliteit. Deze locatie sprak mij aan omdat ik het leuk vind om met kinderen te werken en ik meer uitdaging zocht als het gaat om de verbinding zoeken met kinderen met deze problematieken. Niet alleen dat sprak mij aan maar ook het meer kunnen leren over de psychiatrische kant van de GGZ leek mij interessant.
Na mijn intake ben ik gestart op de afdeling de schuit, dit was toen der tijd een klinische afdeling met kinderen van 6 tot 12 jaar oud. De problematieken waren uit een lopend van autisme tot aan trauma. De eerste dagen wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten, maar ik had al snel mijn plekje gevonden met fijne collega’s en lieve kinderen. Ik kreeg de taak om iedere dinsdag met een kind 1 op 1 activiteiten te doen. Vaak gingen we boodschappen doen en bakte of kookte we iets voor het avond eten. Dit leek de kinderen erg goed te doen.
Na een aantal weken vrijwilligerswerk kon ik het werk niet loslaten en werd ik gemotiveerder om te vechten voor een plekje als stagiaire op het terrein van Youz. Dit leek echter onmogelijk omdat ik MBO geschoold was en niet HBO. Na vele mails en regelmatig een afwijzing heb ik samen met mijn klasgenootje toch een plekje bij Youz kunnen bemachtigen als stagiaire.
Na een jaar stagegelopen te hebben heb ik een baan aangeboden gekregen en ben ik sinds juni 2023 aan de slag gegaan als sociotherapeut op de klinische afdeling het koraal. Ik ben T4YF erg dankbaar voor de mooie kansen en de leerzame lessen.
Dit is wel de belangrijkste les die ik heb geleerd. Ga vooral niet met vrienden/vriendinnen mee, maar kies je eigen leerproces. Hier leer je het meeste van!
Mijn stage was bij de Algemene Rekenkamer. Zij doen onderzoek aan de hand van de vraag: “Wordt het publieke overheidsgeld zinnig, zuinig en zorgvuldig uitgegeven?” De Algemene Rekenkamer onderzoekt dit op tal van onderwerpen en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het kabinet/Staten-Generaal. Ik heb hier geleerd hoe zorgvuldig alle informatie wordt uitgezocht en uit welke onderdelen de adviesrapporten bestaan. Het heeft mij meer inzicht geboden in de adviserende/controlerende kant van de bestuurskunde.
T4YF heeft door middel van workshops en gastlessen ervoor gezorgd dat we voorbereid waren om het stageproces te doorlopen. Van stageovereenkomst tot uiteindelijke pitch, T4YF ondersteunt en helpt studenten in dit proces van het ontdekken van je eigen toekomst.
“Tijdens mijn stage vorig jaar bij de gemeente Ridderkerk heb ik enorm veel geleerd. Ik liep stage als onderdeel van mijn opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement, georganiseerd door Time 4 Your Future in samenwerking met mijn school. Ik kwam terecht bij de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Ridderkerk, die samenwerkte met de gemeentes Barendrecht en Albrandswaard binnen de BAR-organisatie.
Ik koos specifiek voor de afdeling Openbare Orde en Veiligheid omdat ik dit een interessante tak van de gemeente vind. Tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel mogen leren. Op mijn eerste dag ging ik gelijk op interventie met de politie, brandweer, milieudienst, douane en andere betrokkenen. We bezochten verschillende bedrijven waarvan de gemeente bepaalde gegevens miste of waar vermoedens waren van ondermijning. Deze dag was spannend en leerzaam.
Gedurende mijn stage heb ik voornamelijk vergaderingen bijgewoond met de politie, diverse bedrijven en andere gemeentes over de aanpak van ondermijning. Dit vond ik erg leuk en zorgde voor uitbreiding binnen mijn netwerk. Het minder leuke aspect van mijn stage was het vele kantoorwerk, waar ik vanwege privacygevoelige informatie niet veel kon doen.
Time 4 Your Future heeft mij enorm geholpen tijdens mijn stage. Mijn begeleider stuurde regelmatig berichtjes om te checken hoe het ging, wat ik erg waardeerde. Ook de workshops die we op school kregen van Time4YourFuture hebben mij geholpen. Met name de workshop over kernkwaliteiten vond ik erg waardevol, omdat ik hiermee mijn sterke punten en uitdagingen beter in kaart kon brengen.
Ik heb de samenwerking met mijn school en Time 4 Your Future als waardevol en prettig ervaren. Tijdens deze periode heb ik ontdekt wat wel en niet bij mij past voor in de toekomst.”
Het project Time 4 Your Future kwam op mijn pad tijdens het tweede jaar van mijn studie aan de Hogeschool Leiden, en ik heb het ervaren als een leuke uitdaging en mooie aanvulling op wie ik nu ben.
Via T4YF heb ik namelijk met drie andere studenten een kort onderzoek gedaan naar de ervaringen van Leidse jongvolwassenen met kansenongelijkheid, tijdens de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Dit was een onderwerp waar ik zelf wel iets over wist, maar eigenlijk nooit met leeftijdsgenoten over in gesprek was geweest. Om dus achter de ervaringen van de jongvolwassenen te komen, heb ik een aantal interviews gedaan.
Wat ik toen best spannend vond. Maar tijdens het project kregen we de tijd om zelf rustig uit te vinden hoe we het wilden aanpakken, waardoor het me uiteindelijk is gelukt om de interviews met veel plezier te geven. Soms vergat ik zelfs dat ik het project aan het doen was, omdat ik echt kon werken op een manier die goed bij me paste.
Verder heb ik door mee te hebben gedaan aan het project T4YF, gezien hoe belangrijk het is om bewust te zijn van mijn vooroordelen voordat ik met iemand in gesprek ga. Want doordat ik die vooroordelen aan de kant leerde zetten, zag ik vaker wat ik juist gemeen had met een ander en heb ik veel leuke en open gesprekken met verschillende mensen gehad.
Naast de nieuwe werkervaring die ik uiteindelijk heb opgedaan en het leren kennen van nieuwe mensen, vond ik het vooral een mooi gevoel dat ik via Time 4 Your Future een stukje kon bijdragen aan de maatschappij. En dat door alleen al het gesprek aan te gaan! Dat maakte het voor mij het meest waardevol!
Van februari tot en met juli 2023 heb ik deelgenomen aan de minor Peacebuilding, Justice & Human Rights aan De Haagse Hogeschool. Samen met twee andere studenten heb ik Participatory Action Research (PAR) on Canal Pollution in Den Haag uitgevoerd als onderdeel van mijn Time 4 Your Future traject.
Tijdens dit onderzoek spraken we met verschillende mensen over de impact van kanaalvervuiling op hun leven, waaronder de eigenaren van watersportbedrijf The Haag Boat, een promovendus van het Instituut Biologie in Leiden en de eigenaar van Plastic Circle. Ook interviewden we diverse andere mensen over de impact van Kanaalvervuiling op hun leven en het genot van hun leefomgeving.
Als onderdeel van onze PAR ging ik met eigenaren van de Haagse Boot en enkele middelbare scholieren naar een Plastic Soup Fishing-evenement. Deze ervaring was voor mij een eye-opener toen ik voor het eerst de ernst van de kanaalvervuiling met eigen ogen zag. Deze ervaring heeft mij geleerd dat er meer actie nodig is om de vervuiling van zowel de grachten als onze directe leefomgeving te voorkomen.
De ervaring met het uitvoeren van Participatory Action Research is waardevol geweest voor mij als laatstejaars student Social Work, aangezien ik dit jaar mijn eigen PAR zal moeten uitvoeren als onderdeel van mijn studie.
Deelnemen aan de minor “Peacebuilding, Justice & Human Rights” via Time 4 Your Future was voor mij een gamechanger. Het ging niet alleen om het opdoen van kennis, want alles wat ik leerde kon ik direct in de praktijk gebruiken. Hetgeen dat ik het leukste vond was om voor het eerst in de kunst te duiken om een stuk te creëren dat deel uitmaakte van een collectieve tentoonstelling met de kunstwerken van mijn klasgenoten. Heel erg buiten mijn comfortzone, maar absoluut de moeite waard!
We kregen ook de kans om actieonderzoek uit te voeren over een onderwerp naar keuze door stakeholders te interviewen. Wij kozen ervoor om het te doen over de integratie van vluchtelingen in Den Haag. Op basis van het interview dat we hebben afgenomen, hebben we aanbevelingen opgesteld en deze met de organisatie Justice & Peace gedeeld. Zij zijn actief betrokken bij maatschappelijk werk op dit gebied.
Dit project verbreedde niet alleen mijn begrip van de verschillende manieren over hoe om te gaan met mondiale vraagstukken, het hielp mij ook om mijn eigen passies te ontdekken. Die ontdekking leidde direct tot een stage bij de organisatie waar wij ons advies aan hebben gegeven. Hier kreeg ik de kans om die aanbevelingen tot leven te brengen. Bijdragen aan het creëren van een gastvrijere samenleving voor vluchtelingen was ontzettend dankbaar werk.
Ik ben onwijs dankbaar voor de ervaring en alle persoonlijke en professionele ontwikkelingen die daarbij kwamen kijken. Als jij jouw horizon wilt verbreden en een tastbaar verschil wilt maken, kan ik Time 4 Your Future zeker aanraden!
Wil jij deelnemen met een groep jongeren, ben je een school en zou je meer willen weten over wat wij voor jouw school kunnen betekenen of ben je misschien een organisatie die wilt bijdragen aan de ontwikkeling van de jongeren neem dan contact met ons op via info@time4yourfuture.nl.